Het levensverhaal van Rory Storm

Het levensverhaal van Rory Storm

Rory Storm door Tom Egbers

Rory Storm. Ooit stond hij bekend als de koning van Liverpool. Hij zou een sportman worden, een lange afstandsloper, maar het pakte anders uit. Hij raakte gefascineerd door de muziek en hij bleek een rasechte entertainer te zijn.

Rory had zeker talent. Maar het ontbrak hem misschien aan strategisch inzicht. Of had hij niet de juiste adviseurs? Hij begon een band, Rory Storm and The Hurricanes. Het had echt een groot succes kunnen worden. Alle lichten stonden op groen. Rory had wat we tegenwoordig de X factor noemen en, hij had best een aardige drummer, genaamd Richard Starkey (ook wel bekend als Ringo Star). Nog een andere talentvolle jongen bood zich aan, ene George Harrison. Veel te jong, oordeelde Rory’s moeder, die manager van The Hurricanes was geworden. “Hup jongen, naar huis” riep ze de jonge George toe.

Ook Paul en John raakten bevriend met Rory. Hij effende voor hun het pad, in zijn kielzog trokken ze naar Hamburg. Zij waren nota bene zijn voorprogramma in de Kaiserkeller. En zij realiseerden zich op een gegeven moment dat ze een betere drummer nodig hadden. Pech voor Rory. Met het vertrek van Richard Starkey was Rory’s Hurricanes snel uitgewoed.

Het levensverhaal van Rory Storm leest als een spannend jongensboek. Maar het is meer dan dat. Dit boek vertelt ons ook bijzonder veel over het ontstaan van The Beatles. Tom geeft je als lezer het gevoel dat je zelf in de kleedkamer bent. Dat je tussen John Lennon, Rory Storm en Paul McCartney in zit, terwijl zijn zich voorbereiden op een groot optreden.

Maar er is meer: dit is ook het verhaal van een belangrijk stuk popgeschiedenis. Aan de hand van het levensverhaal van Rory vertelt Tom Egbers het verhaal van de Merseybeat. Hij laat zien hoe de Rock ’n Roll de stad Liverpool verovert. We zien hoe enthousiast de jongeren die muziek omarmen, hoe zij er een eigen sound aan toevoegen en hoe velen – en in die zin is Rory exemplarisch – de muziek zien als een mogelijkheid om te ontsnappen aan de saaie, grauwe alledaagse leven van talloze jongeren die in die ooit zo glorieuze havenstad proberen hun hoofd boven water te houden.
Daar staat hij, de jonge Alan, aan de oever van de Mersey ziet hij de schepen zeewaarts varen. Misschien zet dat grote schip wel koers richting New York, naar het land van Bill Haley en Elvis Presley. Soms ziet hij echte Amerikanen in de stad. Dat zijn nog eens echte kerels die weten hoe je moet leven. Een Amerikaan zal hij nooit worden. Maar misschien wordt hij wel de zanger in een echte band.

En die droom delen veel jongens met hem. Op een goed moment telt de stad meer dan 500 Merseybeat-bandjes. Liverpool was misschien ooit de grootste havenstad ter wereld, en natuurlijk staat de stad ook bekend om de twee rivaliserende voetbalclubs, maar de invloed van de Merseybeat in de geschiedenis van de popmuziek kun je bijna niet onderschatten. En dit boek is echt een prachtige hommage aan die beweging.

Arend Hosman,
Hoofdredacteur Thomas Rap