Leesclubtip: Marieke Groen - Liefde is een afspraak

Alle leesclubtips

 • Leesclubtip: Stefan van Dierendonck - En het regende brood

  Leesclubtip: Stefan van Dierendonck - En het regende brood

  Met En het regende brood schreef debutant Stefan van Dierendonck een zinderende roman, waarin hij de grenzen van de katholieke kerk verkent. Een literaire meesterproef en een eerbetoon aan een onbegrijpelijk instituut.

 • Leesclubtip: Bert Natter - Hoe staat het met de liefde?

  Leesclubtip: Bert Natter - Hoe staat het met de liefde?

  Bert Natters romandebuut Begeerte heeft ons aangeraakt werd bekroond met de Selexyz Debuutprijs 2009 en de Lucy B. en C.W. van der Hoogtprijs 2010. Er werden ruim 30.000 exemplaren van verkocht. Zijn tweede roman Hoe staat het met de liefde? is een eigenzinnig, geestig en ontroerend verhaal over een jonge vrouw die worstelt met de liefde in haar leven en achtervolgd wordt door het verdriet uit haar verleden.

 • Leesclubtip: Marieke Groen - Liefde is een afspraak

  Leesclubtip: Marieke Groen - Liefde is een afspraak

  Met een soepele pen, in heldere zinnen en met levensechte dialogen schetst Marieke Groen de onttakeling van een relatie, en toont hoe een leven ongezien kan ontsporen. Liefde is een afspraak is een beklemmende roman over liefde en de angst om die te verliezen.

 • Leesclubtip: Debby Petter - Ik ben er nog

  Leesclubtip: Debby Petter - Ik ben er nog

  Debby Petter (1956), was al volwassen toen ze de geschiedenis van haar moeder Hélène bij stukjes en beetjes te horen kreeg. Door zich te verplaatsen in het meisje van toen, brengt ze de beklemmende werkelijkheid van een kind in oorlogstijd dichtbij. Een ontroerend document met de alleszeggende titel Ik ben er nog.

 • Leesclubtip: Anjet Daanje - Gezel in marmer

  Leesclubtip: Anjet Daanje - Gezel in marmer

  Gezel in marmer is een beeldend geschreven, ingehouden vertelde roman over de gecompliceerde vriendschap tussen twee vrouwen, over commercie en roem die de kunst verdringen, en over illusies die niet standhouden.

Leesclubtip: Marieke Groen - Liefde is een afspraak

Inleiding

Met een soepele pen, in heldere zinnen en met levensechte dialogen schetst Marieke Groen de onttakeling van een relatie, en toont hoe een leven ongezien kan ontsporen. Liefde is een afspraak is een beklemmende roman over liefde en de angst om die te verliezen.

Inhoud

‘Liefde is geen bezit, maar een afspraak,’ leest Fee in een boek van haar moeder, die succesvol schrijfster is. Volgens haar vriend Melle zijn grote liefdes het gevolg van overmacht. Van gemiste treinen, vergeten afspraken en vreemde ongelukjes. Fee gelooft niet in overmacht. Een afspraak is een afspraak, treinen mist ze nooit en ongelukjes overkomen je alleen als je niet goed uitkijkt. Om hun liefde te testen, besluiten ze elkaar een tijdje los te laten. Geen moment is het bij Fee opgekomen dat Melle op een ander verliefd zou kunnen worden. Maar dat gebeurt wel. Het is sterker dan hij, volgens hem, het is pure overmacht. Fee besluit in te grijpen, zonder de gevolgen daarvan te willen overzien.

Over Liefde is een afspraak:

'Groen fileert de menselijke relaties zonder pardon en maakt goed gebruik van een intrige. Groen is een begenadigd verteller en verliest daarbij haar taal niet uit het oog. Haar stijl is zeer verzorgd, ogenschijnlijk eenvoudig met af en toe een kanteling die de lezer aangenaam op het verkeerde been zet. Hier is een vakvrouw aan het werk. Groen is een ongenadige observator en weet met haar aangename zinnen en achteloos verweven aanwijzingen de lezer tot aan het sterke einde vast te houden. Eindelijk weer eens een Nederlandse roman die boven de kneuterige middelmaat uitsteekt.' - **** NU.nl

'Prachtige roman met beeldende zinnen.' - Libelle

‘Marieke Groen houdt met ogenschijnlijk eenvoudig taalgebruik en door middel van verschillende verhaallijnen de lezer continu in spanning. Niet alleen dat, de lijnen voeren tot een prachtig plot en bieden de lezer bovendien voldoende struikelmomenten. Daarbij is de auteur scherp in haar observaties, snedig in haar zinnen en schuwt ze de intrige niet. Liefde is een afspraak is een sterke, Nederlandse roman.’ - De Boekenkrant

'Een goed geschreven psychologische roman' - de Volkskrant

'In haar nieuwste boek Liefde is een afspraak legt ze genadeloos het falliet van een relatie bloot.' - Esta

'Marieke Groen beschrijft met vlotte pen het wanhopige gevecht van Fee: ze moet leren accepteren dat ze niet altijd alles en overal kan regisseren. Liefde is een afspraak bevat elementen uit het thriller-genre, maar is vooral een mooi psychologisch portret van een jonge vrouw die zich vastklampt aan de liefde, terwijl dat onmogelijk is.' - Moetjelezen.com

'De spanning rondom de dreigende situatie wordt subtiel opgebouwd. Soepel wisselt Groen heden en verleden met elkaar af. Uiteindelijk weet Groen de verschillende lijnen in het verhaal mooi bij elkaar te brengen op het moment dat alles voor Fee onherroepelijk in elkaar stort en de eenzaamheid erger terug is dan voorheen. Deze knap opgezette compositie wordt aangevuld met terloopse verwijzingen naar Fees verwardheid en het vermeende onheil dat zich afspeelt.' - 8Weekly

'Fees behoefte om altijd de controle in handen te hebben, wordt door Groen op een ijzersterke manier neergezet en neemt steeds grimmiger vormen aan. Als lezer ga je steeds meer beseffen dat ze niet alleen wanhopig is, maar ook gek. De sinistere ondertoon en onverwachte wendingen maken Liefde is een afspraak tot een onheilspellend verhaal dat je naar de keel grijpt.' - Passionate Magazine

'Groen is zo'n talent in de marge dat al langer een doorbraak verdient (...) die er met haar vierde boek wel eens zou kunnen komen.' - VPRO Gids

'Beklemmend' - Scholieren.com

Marieke Groen

Marieke Groen (1966) debuteerde in 1999 met de veelgeprezen verhalenbundel Net als Barbapapa. Twee jaar later volgde Zeven meter onder water, een roman in verhalen, die een kwart eeuw uit het leven van zes mensen vastlegt. In 2006 verscheen haar roman Koortsgloed.

Discussievragen

1. Het boek opent met een motto van Marek van der Jagt. Beschrijf hoe dat citaat van toepassing is op de roman.

2. Met welk familielid heeft Fee de sterkste band? En met wie de slechtste?

3. Van wie is de uitspraak Liefde is een afspraak? Bespreek wat die persoon er mogelijk mee bedoelt.

4. Het verhaal gaat over een vorm van bezitterigheid die heel ver gaat. Noem alle personages die met deze vergaande bezitterigheid te maken krijgen, hetzij als slachtoffer, hetzij als dader.

5. Wat vindt u van de houding van Fee nadat Melle vertelt verliefd te zijn geworden op een ander? Had ze zich anders moeten opstellen? Had ze iets kunnen doen om ervoor te zorgen dat Melle bij haar terug zou komen? Wat vindt u ervan dat Melle na de breuk in de caravan in de achtertuin gaat wonen?

6. Waarom is het voor Fee zo belangrijk om Melle bij zich te houden?

7. In recensies werd de roman vaak spannend genoemd. Bent u het daarmee eens, en zo ja, wat vindt u spannend aan het boek?