Leesclubtip: Stefan van Dierendonck - En het regende brood

Alle leesclubtips

 • Leesclubtip: Stefan van Dierendonck - En het regende brood

  Leesclubtip: Stefan van Dierendonck - En het regende brood

  Met En het regende brood schreef debutant Stefan van Dierendonck een zinderende roman, waarin hij de grenzen van de katholieke kerk verkent. Een literaire meesterproef en een eerbetoon aan een onbegrijpelijk instituut.

 • Leesclubtip: Bert Natter - Hoe staat het met de liefde?

  Leesclubtip: Bert Natter - Hoe staat het met de liefde?

  Bert Natters romandebuut Begeerte heeft ons aangeraakt werd bekroond met de Selexyz Debuutprijs 2009 en de Lucy B. en C.W. van der Hoogtprijs 2010. Er werden ruim 30.000 exemplaren van verkocht. Zijn tweede roman Hoe staat het met de liefde? is een eigenzinnig, geestig en ontroerend verhaal over een jonge vrouw die worstelt met de liefde in haar leven en achtervolgd wordt door het verdriet uit haar verleden.

 • Leesclubtip: Marieke Groen - Liefde is een afspraak

  Leesclubtip: Marieke Groen - Liefde is een afspraak

  Met een soepele pen, in heldere zinnen en met levensechte dialogen schetst Marieke Groen de onttakeling van een relatie, en toont hoe een leven ongezien kan ontsporen. Liefde is een afspraak is een beklemmende roman over liefde en de angst om die te verliezen.

 • Leesclubtip: Debby Petter - Ik ben er nog

  Leesclubtip: Debby Petter - Ik ben er nog

  Debby Petter (1956), was al volwassen toen ze de geschiedenis van haar moeder Hélène bij stukjes en beetjes te horen kreeg. Door zich te verplaatsen in het meisje van toen, brengt ze de beklemmende werkelijkheid van een kind in oorlogstijd dichtbij. Een ontroerend document met de alleszeggende titel Ik ben er nog.

 • Leesclubtip: Anjet Daanje - Gezel in marmer

  Leesclubtip: Anjet Daanje - Gezel in marmer

  Gezel in marmer is een beeldend geschreven, ingehouden vertelde roman over de gecompliceerde vriendschap tussen twee vrouwen, over commercie en roem die de kunst verdringen, en over illusies die niet standhouden.

Leesclubtip: Stefan van Dierendonck - En het regende brood

Inleiding

Met En het regende brood schreef debutant Stefan van Dierendonck een zinderende roman, waarin hij de grenzen van de katholieke kerk verkent. Een literaire meesterproef en een eerbetoon aan een onbegrijpelijk instituut.

Inhoud

Op een ochtend wordt pater Johannes Beckers gesommeerd zich te vervoegen bij de abt van zijn klooster. Op diens bureau treft hij een verhuisdoos aan met daarin de geestelijke nalatenschap van Clemens Driessen, een voormalige leerling die onder schimmige omstandigheden om het leven is gekomen. Beckers trekt zich terug in zijn kloostercel om het leven van de jonge priester op schrift te stellen. Het schrijven biedt de pater aanvankelijk verlossing, maar al snel verliest hij de grip op zijn hoofdpersonage en daarmee ook op zijn eigen geest. Tijdens zijn opleiding worstelde Clemens al met de katholieke leer, en zijn lichaam met een glutenallergie die hem deelname aan het Heilig Avondmaal onmogelijk maakte. Heeft Beckers destijds wel het uiterste gedaan om de jonge leerling-priester bij te staan?

Over En het regende brood:

‘Stefan van Dierendonck maakte grote indruk op mij met dit aangrijpende, autobiografische boek. Het onthutsende verhaal van deze jonge, bevlogen ex-priester is verrassend goed geschreven en maakt duidelijk dat er ook buiten de katholieke kerk een stralende toekomst voor hem is weggelegd. Een toekomst als schrijver.’ – Jan Siebelink

Stefan van Dierendonck

Stefan van Dierendonck (1972) diende op achtjarige leeftijd als misdienaar in een Brabantse kerk, later ging hij naar het seminarie in Den Bosch. Inmiddels heeft de priester plaatsgemaakt voor de schrijver.

Discussievragen

1 - Het verhaal over Clemens Driessen wordt verteld vanuit het perspectief van pater Johannes Beckers. Waarom zou de auteur hiervoor gekozen hebben en niet voor een autobiografie in de ik-persoon?

2 - Voor Clemens Driessen heeft de motorfiets een belangrijke emotionele en symbolische waarde, die ook nog eens van betekenis verandert. Welke zijn deze?

3 - Wat beweegt pater Johannes Beckers? En wat motiveert Abt Sebastian? Welke heeft je sympathie en waarom?

4 - Hoe staat het met Clemens' beleving van zijn lichaam en van zijn seksualiteit in het bijzonder?

5 - Coeliakie is een ziekte die alleen genezen kan worden door een strikt glutenvrij dieet. Clemens slaagt er niet in om dit te verzoenen met zijn geloofsleven. Is het denkbaar dat hij met een betere begeleiding hier wel toe in staat was geweest, en hoe had deze hulp er dan uit moeten zien?

6 - Het mémorial aan het einde van de roman is een duidelijke verwijzing van de auteur naar een soortgelijk document dat geschreven werd door Blaise Pascal. Waarom zou de auteur dit verband leggen?

7 - Wat heeft het lezen van En het regende brood gedaan met je eigen beeld van de kerk en van geloof in het algemeen? Wat zou hierbij de bedoeling van de auteur kunnen zijn?