Voorpublicaties

Mien - Mariska Tjoelker

Op 24 maart 2016 verschijnt Mien. Een vergeten geschiedenis van Mariska Tjoelker.

Mien van Bree weet al jong dat ze anders is dan haar leeftijdgenootjes. Ze heeft grote dromen en de eerste daarvan verwezenlijkt ze als ze in 1934 in Brussel derde wordt op het wereldkampioenschap wielrennen. In Nederland is men echter nog maar nauwelijks gewend aan de vrouw in de sport en áls vrouwen zich dan zo nodig in wedstrijdverband willen meten, kunnen ze zich maar beter bij fatsoenlijke sporten houden. Maar Mien laat zich niet weerhouden en verhuist naar België, waar ze wedstrijden wint, een café uitbaat en ’s avonds in de armen van haar grote liefde in slaap valt. In augustus 1940 keert ze terug naar haar geboortedorp Loosduinen om voor haar ernstig zieke moeder te zorgen. Ze probeert haar dromen en de herinneringen aan haar oude leven te vergeten, maar betaalt daar een hoge prijs voor.

Mien is het meeslepende verhaal van een eigenzinnige vrouw die de conventies aan haar laars lapte. Tegelijk vertelt het de verbijsterende geschiedenis van de vrouwensport in Nederland, waar het devies “al zijn het atleten, ’t blijven voor alles vrouwen”, tot ver in de jaren ’80 gold.

Mariska Tjoelker (1970) studeerde geschiedenis en werkt sinds 2007 als journalist en schrijver en publiceerde onder meer in De Muur, Soigneur en op het literaire wielerblog Het is koers. Voor Mien deed ze uitgebreid onderzoek en sprak ze met familie en bekenden van Mien van Bree.

ISBN 978 94 004 0412 0 | Paperback | 240 pagina’s | ca. € 19,90 | verschijnt ook als e-book

Klik hier voor het leesfragment:

Ben - Erik Nieuwenhuis

Een man overlijdt, zijn brein blijft leven. Op een server.
Het belooft de eerste mooie dag van het jaar te worden, maar als Ben op pad is voor een boodschapje wordt hij getroffen door een even tragisch als ironisch noodlot, met de dood door bevriezing tot gevolg. Zijn vrouw en dochter rouwen, tot er een neurochirurg contact met hen opneemt met de mededeling dat Ben niet zo dood is als zij denken. In het diepste geheim heeft de chirurg een kopie gemaakt van Bens brein en wat niemand ook maar had kunnen vermoeden is tóch gebeurd: Ben leeft verder als 'digitaal bewustzijn'. Met alle gevolgen van dien, voor zowel Ben, zijn dierbaren, als de artsen die zijn wedergeboorte op hun geweten hebben. Opgesloten in zijn databestand leeft Ben een eenzaam bestaan en hij doet er dan ook alles aan om te ontsnappen, maar verweesd van al zijn zintuigen zal Bens leven nooit meer worden zoals het vroeger was.

Erik Nieuwenhuis (1964) is journalist en schrijver. Hij schreef de romans Man van de wereld en Een gat in de lucht, die werd genomineerd voor de Academica Literatuurprijs. Ben is zijn derde roman (verschijnt 4 februari 2016).

Over het werk van Erik Nieuwenhuis:

• ‘Het is knap wat Erik Nieuwenhuis doet. Zijn stijl is op een effectieve manier komisch. Met het verhaal dat hij vertelt, neemt hij adequaat onze tijd op de hak.’ – Het Parool

• ‘Met een lach de afgrond in. Nieuwenhuis krijgt je waar hij je wil hebben.’ – NRC Handelsblad

Ben │ Erik Nieuwenhuis │ ISBN 978 94 004 0771 8 │ Paperback │ ca. 368 pagina’s │ ca. € 19,90 │ verschijnt ook als e-book

Klik hier voor het fragment (hoofdstuk 5) uit Ben:

De tambour-maître - Wim Daniëls

Wim Daniëls schrijft niet alleen informatieve boeken over taal, hij is ook cabaretier, dichter en verhalenverteller. Voor jongvolwassenen schreef hij jaren geleden al veelgeprezen romans en verhalen. En nu is er ook een literaire verhalenbundel, De tambour-maître, waarin bijzondere mensen hun weg proberen te vinden in de wereld, terwijl ze hun eigenaardigheden graag blijven koesteren of zich er niet aan kunnen onttrekken. Zo is er het ontroerende titelverhaal over een jongen met het syndroom van Down voor wie de tambourstok een zeldzaam houvast is. En het verhaal over de man wiens fascinatie voor woorden die met de letters fl beginnen hem dicht bij de afgrond brengt. Het zijn meeslepende, sfeervolle verhalen waarin we Wim Daniëls op een geheel andere wijze leren kennen.

Wim Daniëls was vijf jaar lang columnist bij Spijkers met Koppen en trad regelmatig op bij Pauw & Witteman. Bij Thomas Rap verschenen onder meer Spijkerbalsem, Mieters!, Blits! en De taal achterna.

Paperback │ ca. 240 pag. │ ca. €16,90 │ ISBN 978 94 004 0791 6 │ ook verkrijgbaar als e-book

Klik hier voor de download:

Mario Balotelli kwam in Palermo ter wereld als zoon van arme Ghanese migranten. Omdat zijn vader en moeder niet in zijn levensonderhoud konden voorzien, zagen ze zich genoodzaakt hun zoon ter adoptie af te staan. Hoe tragisch ook, het bleek zijn redding. In zijn nieuwe wereld ging Mario voetballen. In 2006 begon Mario bij Inter Milan, waarna hij tussen 2010 en 2014 drie keer van club wisselde: van Manchester City via AC Milan naar Liverpool. Super Mario staat te boek als het enfant terrible van het hedendaagse voetbal. Toch komt Balotelli – auto-ongelukken, dubieuze dames, fikse geldboetes – tot op heden overal mee weg. Of zoals hij het zelf zegt: ‘Why always me?’.

ISBN 978 94 004 0320 8 │ paperback │ 288 pag.│ € 18,90 │verschijnt 27-08-2015 │ verschijnt ook als e-book │ omslagontwerp b’IJ Barbara

Luca Caioli (1958) is geboren in Milaan en woont nu in Madrid, waar hij werkt als sportjournalist, columnist en commentator. Hij is gefascineerd door voetbaliconen en publiceerde de biografieën van Messi, Ronaldo, Neymar en Suarez.

Klik hier voor het fragment:

Amber droomt van ontsnappen. Aan brand, explosies en gifslangen, maar vooral aan haar familie. Aan haar moeder die met ter dood veroordeelde gevangenen in Amerika correspondeert, en haar vader, wiens kalmte ze meer vreest dan zijn drift. Het huis van oma en opa, gevuld met afgedankte KLM-spullen, is haar toevluchtsoord. Als opa onverwachts overlijdt, verandert alles. Voor het eerst lijkt de familie Klein bijna een gewoon gezin. Maar lang zal dat niet duren, weet Amber, dat doet het nooit.

De andere familie Klein is een beklemmende roman over een gezin waarin de dreiging niet van buitenaf komt, maar van binnenuit, en over een meisje dat alles aangrijpt om zich daarvan los te maken.

Marieke Groen (1966) debuteerde in 1999 met de verhalenbundel Net als Barbapapa, en schreef daarna nog drie romans, waarvan de laatste, Liefde is een afspraak (2011), verscheen bij Thomas Rap.

'In haar vorige boek 'Liefde is een afspraak' liet Marieke Groen al zien een goed observator te zijn, die een eigen vertelstem paarde aan een originele kijk op dingen. Met het nu verschenen 'De andere familie Klein' lijkt zij haar vorm definitief gevonden te hebben […] Mooi weet Groen de beklemmende afstandelijkheid die in huize Klein heerst voelbaar te maken […] Echt noodlottige gebeurtenissen doen zich niet voor in dit verhaal. Maar zonder het in woorden te benoemen, stijgt uit elke zin de intense eenzaamheid van Amber op.’ – Noordhollands Dagblad ****

‘Een vlot leesbare roman […] Heel sterk. […] De onmacht, de onrust, het onrecht ook, druipt er vanaf. […] De andere familie Klein is particulier, authentiek, goed verteld. […] herbergt sterke scènes en goede vondsten.’ - Literatuurplein

‘De andere familie Klein is geen zielig boek, maar wel een dat jeukende vingers en kramp in de kaken veroorzaakt. Om dat kleine dappere meisje dat moet opgroeien in een zeldzaam disfunctionerend gezin, bij een onvoorspelbaar stel ouders. En dan vooral om hoe goed het opgeschreven is. Want hallo zeg, wat kan Marieke Groen schrijven. Wat een ontdekking is dit boek, zelden heb ik me zo opgesloten gevoeld in een verhaal. […] De lezer raakt al snel verstrikt in de beklemmende sfeer van huize Klein. Amber kan nog enigszins, zoals alleen kinderen dat kunnen, vluchten in haar fantasie en in het huis van haar opa en oma, maar de lezer krijgt nergens adempauze. En daarmee heeft De andere familie Klein – een boek dat eigenlijk helemaal niet op het lijstje ‘te recenseren boeken’ stond – voorrang en vier sterren afgedwongen. Omdat het een onvergetelijk gezinsportret is en vele lezers verdient. Erewoord.’ – 8weekly ****

De pers over Liefde is een afspraak:

‘Marieke Groen laat zien dat ze de vertelkunst uitstekend beheerst. Liefde is een afspraak is een goed geschreven psychologische roman.’ – de Volkskrant

‘Een prachtige roman met beeldende zinnen.’ – Libelle

‘Hier is een vakvrouw aan het werk. Eindelijk weer eens een Nederlandse roman die boven de kneuterige middelmaat uitsteekt.’ – Nu.nl

Klik hier voor het fragment:

Op 19 februari verschijnt De Allestafel van Thomas Heerma van Voss

Hiphoprecensent en schrijver in spe Mark Oldings stelt op zijn verjaardag een lijstje samen met daarop zes doelen. Pas als hij ze alle zes heeft afgewerkt, kan hij een gelukkig leven leiden met zijn vriendin Yvonne. Maar ondanks Marks doorzettingsvermogen blijken die doelen steeds minder haalbaar, en dreigt hij de werkelijkheid uit het oog te verliezen.

De Allestafel is een helder en zorgvuldig verteld verhaal. Sober en nuchter, zonder literaire kunstgrepen, bouwt Thomas Heerma van Voss zijn roman op, waarbij de lezer zijn geamuseerdheid en lichte bevreemding haast onmerkbaar voelt omslaan in verontrusting.

Thomas Heerma van Voss (1990) publiceerde verhalen, essays en artikelen in onder meer de Volkskrant, NRC Handelsblad, Vrij Nederland, Trouw, Tirade en Hollands Maandblad. Hij debuteerde met De Allestafel (2009), gevolgd door Stern (2013) en de verhalenbundel De derde persoon (2014).

‘Deze jongen demonstreert zijn talent door de lezer aan zijn boek gekluisterd te houden.’ – Het Parool

‘De kracht van deze schrijver schuilt in zijn beheersing, dosering en volwassen thematiek.’ – de Volkskrant

‘Thomas Heerma van Voss heeft een hoop in zijn mars.’ – Vrij Nederland

De Allestafel is sinds lange tijd weer beschikbaar.

ISBN 978 94 004 0290 4
160 pag.
Paperback (€12,50)
Ook verkrijgbaar als e-book (€9,99)

Klik hier voor het fragment:

Op 19 februari verschijnt bij Uitgeverij Thomas Rap Remington Van Bert Natter

Een oude dichter is met zijn typemachine teruggekeerd naar zijn geboortestad Hamburg. Hij belt zijn zoon, een succesvolle kunstenaar, met de vraag of die hem wil komen halen. Per antieke Mercedes aanvaarden ze de terugreis. Onderweg door Duitsland, Groningen en Friesland gebeuren er wonderlijke en doodnormale dingen. Ze spreken over kunst, geschiedenis en de liefde, halen herinneringen op en beleven intiemere momenten dan ze ooit hebben gekend. De reis verloopt langzaam maar voorspoedig, tot het op de Afsluitdijk tot de zoon doordringt dat zijn vader bezig is afscheid te nemen.

Bert Natter (1968) debuteerde in 2008 met Begeerte heeft ons aangeraakt, dat werd bekroond met de Selexyz Debuutprijs en de Lucy B. en C.W. van der Hoogtprijs. In 2012 verscheen Hoe staat het met de liefde?, waarover Maarten ’t Hart in Vrij Nederland schreef: ‘Een knappe, geslaagde proeve van een bijzonder vertellerstalent.’ Momenteel werkt Bert Natter aan zijn eerder aangekondigde roman Goldberg, die komend najaar zal verschijnen.

‘Een rasverteller.’ – Joost de Vries in de Groene Amsterdammer

De pers over Begeerte heeft ons aangeraakt:

‘Humoristisch, warmbloedig, spannend en tragisch. Begeerte heeft ons aangeraakt getuigt van technisch meesterschap. Indrukwekkend.’ – NRC Handelsblad

‘De roman heeft een allure alsof Natter al jaren meedraait en een gevestigd auteur is.’ – Het Financieele Dagblad

ISBN 978 94 004 0270 6 | gebonden | 224 pagina’s | ca. € 19,90 | verschijnt ook als e-book

Op 29 januari verschijnt bij Uitgeverij Thomas Rap Alles van elkaar Van Leon Verdonschot

Drie jeugdvrienden reizen af naar Thailand. Om daar dertig jaar vriendschap te vieren, en om hun jeugdheld te zien optreden. Maar als blijkt dat op de vooravond van vertrek een nieuwsgierige geliefde zich toegang heeft verschaft tot mails die niet voor haar ogen zijn bedoeld, gaat er een doos van Pandora open. Twee van de drie vrienden blijken te zijn verwikkeld in een wedloop waarin ze systematisch de grenzen van hun vriendschap verleggen. En overschrijden. In de tropische hitte en ver weg van huis komen jaren kameraadschap tot een kolkend hoogtepunt. Met Alles van elkaar schreef Leon Verdonschot een rauwe roman over vriendschap, seks en loyaliteit.

Leon Verdonschot (1973) schrijft voor onder meer Vrij Nederland en De Groene Amsterdammer en is columnist bij Nieuwe Revu. Van zijn hand verschenen onder meer de boeken Pushing the limits, Denvis en Hart tegen hart, dat werd bekroond met de Pop Pers Prijs. Alles van elkaar is zijn eerste roman.

Over het werk van Leon Verdonschot:

‘De dichter onder de popjournalisten.’ – Het Parool

‘Goed en gretig proza.’ – de Volkskrant

‘Een rasverteller met rock-’n-rollbloed van het puurste soort.’ – OOR

Alles van elkaar │ ISBN 978 94 004 0251 5 │ paperback │ 208 pag. │ 17,90 │ omslagontwerp Debby Gerritsen │ © foto Frank de Graaf │ verschijnt ook als e-book

Klik hier voor een fragment uit Alles van elkaar:

Een student die vanuit zijn kamer de bezoekers van een massagesalon bekijkt, een verliefde twintiger op bezoek bij een wildvreemde internetkennis, een zoon in vertwijfeling bij zijn vader – allen dromen van oprecht menselijk contact, maar stuiten op praktische bezwaren. Thomas Heerma van Voss gunt ons in De derde persoon een blik in de gehavende levens van zijn personages. Ze staan aan de zijlijn en zijn zich daar op een vaak pijnlijk geestige manier ook van bewust. In deze verhalenbundel worden grote onderwerpen met een zekere lichtheid aangesneden.

Van Thomas Heerma van Voss (1990) verscheen in 2009 De Allestafel en in 2013 de veelgeprezen roman Stern. Verhalen, essays en artikelen van zijn hand werden gepubliceerd in onder meer nrc.next, Vrij Nederland, Trouw, De Gids, Tirade, Das Magazin en Passionate.

ISBN 978 94 004 0368 0 │ paperback │ 192 pag. │ €17,90 │verschijnt 04-09-2014 │
verschijnt ook als e-book │ omslagontwerp: Ron van Roon

Klik hier voor een fragment uit De derde persoon.

Op 2 oktober 2014 verschijnt bij Uitgeverij Thomas Rap Als het licht wordt van Franka Potente

De Duitse actrice Franka Potente verwierf wereldwijde bekendheid door haar hoofdrollen in films als Lola rennt en The Bourne Identity. Met haar verhalenbundel Zehn oogstte ze veel lof van de literaire kritiek. Nu verschijnt haar eerste roman, Als het licht wordt. Franka Potente sleept je mee in de bedwelmende Californische zomerhitte om je vervolgens niet meer los te laten.

Atwater, Los Angeles, een villawijk aan de rand van de stad. Hier heeft Tim Wilkins zijn bestaan opgebouwd. Tim is bijna vijftig, zit op de rand van zijn zwembad en staart in de diepte. Het lot heeft zich plots tegen hem gekeerd: zijn vrouw heeft hem verlaten, zijn zoon Derek wil hem niet meer zien en een week geleden verloor hij zijn baan. Nu kijkt hij naar het huis waarvan hij de hypotheek nog maar enkele maanden kan betalen. Wat is er misgegaan? Wat heeft hij misdaan? Tim besluit wat kampeerspullen in de kofferbak van zijn auto te gooien en terug te gaan naar de plek waar hij ooit met zijn vrouw vakantie vierde. Het is het begin van een turbulente en emotionele reis waarbij Tim zichzelf en de mensen die hij liefheeft opnieuw leert kennen.

‘Dit is literatuur waar je bijna high van wordt! Een boek om verliefd op te worden.’ – literaturinfos.de

paperback | 256 pag. | ca. € 19,90 | ISBN 978 94 004 0020 7 | verschijnt op 02-10-2014 - verschijnt ook als e-book


Klik hier voor de voorpublicatie:

Op 3 april 2014 verschijnt bij uitgeverij Thomas Rap De Brazilianen van Daan Dekker

Romário was de kleurrijkste en beste Braziliaanse voetballer die ooit in Nederland speelde. João Carlos Wisnesky was, in de jaren zestig, de eerste Braziliaanse voetbalprof op de Nederlandse velden. Later zouden Ronaldo, Márcio Santos, Leonardo, Douglas, Jonathan Reis en Marcelo volgen. Het merendeel raakte hier nooit gewend en bleef terugverlangen naar het land van herkomst. Wat dreef hen, wat lieten ze achter en hoe ervoeren zij Nederland?
Bereikten ze hun doelen, of faalden ze juist? En hoe was het om terug te keren naar het moederland?

In De Brazilianen beschrijft Daan Dekker de levens van acht Braziliaanse voetballers die hier het voetbalgoud hoopten te vinden. Aan de hand van hun verhalen ontstaat ook een caleidoscopisch beeld van Brazilië: de armoede in de favela’s, de groeiende economie, het belang van het geloof, familie, seks, drugs, politiek én futebol.

De Brazilianen is het meeslepende verhaal van acht Braziliaanse jongens en van een land waar voetbal nog net iets belangijker is dan bij ons. Daan Dekker (1984) schreef onder meer voor NUsport, Het Parool en Helden. Hij trok twee keer drie maanden door Brazilië op zoek naar de voetbalprofs die op de Nederlandse velden hebben gespeeld. Hij woont en werkt nu in São Paulo.

ISBN 978 94 004 0098 6│ paperback │ ca. 208 pag.│ ca. € 17,90 │ verschijnt 3 april 2014 │ verschijnt ook als e-book │auteursfoto: Merlijn Doomernik │ omslag: Moker Ontwerp

Bekijk de trailer op http://vimeo.com/85262231

Klik hier voor de voorpublicatie:

Op 6 maart 2014 verschijnt bij uitgeverij Thomas Rap Buitenspel van Marco Marsullo

Vanni Cascione is een mislukte trainer. Hij staat vooral bekend om zijn indrukwekkende lijst met nederlagen, en dus zit hij weer eens zonder werk. Totdat hij op een zomerse dag wordt gebeld door een mysterieuze man. Lucio Magia, directeur van de zieltogende voetbalclub Atletico Minaccia, vraagt hem om van zijn elftal een topteam te maken. Vanni tekent het contract onmiddellijk en geeft zich helemaal over aan zijn nieuwe uitdaging. Helaas blijkt zijn weg naar de top geplaveid met hindernissen: zijn spelers lopen weg, zijn vrouw zet hem op straat en zijn directeur heeft meer aandacht voor de plaatselijke prostituees dan voor zijn eigen voetbalclub. Wanneer Vanni’s slimme dochter hem te hulp schiet, lijkt het tij te keren. Maar als Atletico Minaccia eindelijk de felbegeerde finale mag gaan spelen, meldt de maffia zich bij de coach. Buitenspel is een hartverwarmende, tragikomische roman over de Italiaanse voetbalwereld.

Toen Marco Marsullo (1985) bij een kleine uitgeverij debuteerde met een verhalenbundel, bood de literaire uitgeverij Einaudi het jonge talent meteen een contract aan voor drie boeken. Voor Buitenspel ontving hij de Premio Hermann Geiger van de stad Cecina.

‘Buitenspel leest als een trein. Marsullo brengt met zijn enthousiasme woorden tot leven en schenkt ons een roman waarover gesproken zal worden als over een vriend.’ – Il Mattino

‘Buitenspel bewijst dat een mooi boek over voetbal niet per se Engels hoeft te zijn. Dit boek is geschreven door een jonge Napolitaan, met een groot gevoel voor humor en vlot taalgebruik – snerpend en scherp. Ik heb me lang niet meer zo vermaakt, petje af.’ – La Repubblica

‘Het boek van Marco Marsullo doet me denken aan Engelstalige klassiekers. Deze jongen heeft echt talent.’ – Corriere Della Sera

ISBN 978 94 004 0048 1│ paperback │ 240 pag.│ ca. € 17,90 │ verschijnt 6 maart 2013 │ verschijnt ook als e-book │ oorspronkelijke titel: Atletico Minaccia Football Club │ vertaling: Manon Smits │ omslag: Moker Ontwerp

Lees alvast een fragment:

Op 14 november 2013 verschijnt bij Uitgeverij Thomas Rap Tussen Godenzonen van Auke Kok.

In mei 2013 werd Ajax onder leiding van coach Frank de Boer voor de derde keer op rij landskampioen. Een hattrick die – na de Fluwelen Revolutie van Cruijff – niet zonder slag of stoot tot stand kwam. In het seizoen 2012-2013 volgde Auke Kok de club van zeer dichtbij en sprak uitvoerig met medewerkers, fans, spelers en trainers. Hij observeerde hun rituelen en vroeg zich af waar de grens ligt tussen voetbal, marketing en religie. In talrijke gesprekken, thuis en op de club, gaven de Godenzonen inzicht in hun succesvolle, en soms ook tragisch mislukte pogingen vooruit te komen in een harde wereld. Op zoek naar de waarheid achter de voetbalclichés legt Kok in Tussen Godenzonen even meeslepend als minutieus de microkosmos van een voetbalploeg bloot.

Auke Kok (1956) publiceerde onder meer de veelgeprezen voetbalboeken 1974 – Wij waren de besten en 1988 – Wij hielden van Oranje. Zijn meest recente bestseller is Holleeder – De jonge jaren.

Over het werk van Auke Kok:

‘Kok kan goed kijken naar voetbal, en mooi schrijven.’ – de Volkskrant

‘Auke Kok bewees al eerder dat hij op basis van zorgvuldig onderzoek en in een boeiende reportagestijl historische gebeurtenissen tot leven weet te brengen. Met liefde, maar zonder op te hemelen.’ – Jury M.J. Brusseprijs voor het beste journalistieke boek

‘De beste sportschrijver van Nederland.’ – Esquire

ISBN 978 94 004 0257 7│ paperback │ ca. 288 pag.│ ca. €17,90│verschijnt 14-11-2013│omslagontwerp B’IJ BARBARA | © Auteursfoto Michiel van Nieuwkerk| Verschijnt ook als e-book

Lees alvast een fragment:

Voorpublicatie Enclave Volendam

Op 7 november 2013 verschijnt bij Uitgeverij Thomas Rap Enclave Volendam van Boudewijn Smid.

Volendam, roemrucht vissersdorp aan het IJsselmeer. Landelijk bekend van de palingsound, de cafébrand, het cokegebruik en de Wilders-sympathieën, in het buitenland gezien als het symbool van Holland. Maar hoe typisch Hollands is Volendam eigenlijk? Waar liggen de wortels van het toerisme? Waar komt de palingsound vandaan? Waarom is het drugsgebruik er zo groot? En wat is Volendammisering? Boudewijn Smid dompelde zich een jaar lang onder in Volendam om te zien hoe het er echt aan toegaat. Hij bezocht de kerken, de kroegen en de kermis; hij ging mee palingvissen en naar het voetbal. Maar bovenal sprak hij veel Volendammers. Boudewijn Smid neemt ons mee op een fascinerende reis door het kleurrijke heden en verleden van een dorp dat bij nadere beschouwing verre van typisch Hollands is.

Met Enclave Volendam vertelt hij de grote geschiedenis van een klein dorp.

Schrijver en journalist Boudewijn Smid (1964) studeerde Nederlands en werkte als taalkundige bij het Meertens Instituut. Hij publiceerde onder meer de romans Op de helling (2008) en Een goede zoon (2010).

De pers over Een goede zoon:

'Aanstekelijk en vlot. Een lekker boek.' - Het Parool
'Een beeldend een goed geschreven verhaal.' - Nederlands Dagblad
'Een mooi boek.' - De Gooi- en Eemlander
'Een heerlijk, en vooral eerlijk boek.' - Literair Nederland

ISBN 978 94 004 0047 4│ paperback │ ca. 208 pag.│ ca. €18,90│verschijnt 07-11-2013 │ verschijnt ook als e-book │ © Auteursfoto: Keke Keukelaar

Lees hier de voorpublicatie:

Voorpublicatie De meisjes van Schoevers - Peter de Waard & Petra van den Brink

Op 5 september 2013 verschijnt De meisjes van Schoevers van Peter de Waard en Petra van den Brink.

Wat hebben Annie M.G. Schmidt, Hanneke Groenteman, Annemarie Jorritsma, Anita Witzier, Caroline Tensen, Patty Brard en Inge de Bruijn met elkaar gemeen? Ze studeerden allen aan Schoevers, de roemruchte particuliere secretaresseopleiding die in 1913 door de slimme en markante zakenman Adriaan Schoevers werd opgericht. Ondersteunend administratief werk was toen nog een echt mannenvak, maar al snel manifesteerden ook vrouwen zich in de beroepsgroep die zich na de industriële revolutie in sneltreinvaart ontwikkelde.

Schoevers leerde generaties welgestelde jongedames foutloos blind typen op de maat van de charleston. Hoewel na de dood van Adriaan Schoevers de gebrekkige bedrijfsvoering en het oprukkende feminisme diens erfenis behoorlijk in gevaar brachten, is ‘Schoevers’ honderd jaar na oprichting nog altijd een begrip.

In De meisjes van Schoevers vertellen Peter de Waard en Petra van den Brink het fascinerende verhaal van het instituut en de rol die het heeft gespeeld in de emancipatie van de werkende vrouw in Nederland. Het resultaat is een heerlijk geschiedenisboek, vol historisch beeldmateriaal.

Peter de Waard is economisch verslaggever en columnist voor de Volkskrant. Hij schreef onder meer de boeken Een eigenzinnig koninkrijk, Crisis! en Opkomst en ondergang van DSB. Petra van den Brink studeerde rechten en schreef onder meer voor De Financiële Telegraaf, de Volkskrant en Opzij. Inmiddels heeft ze een eigen trainingsbureau.

ISBN 978 94 004 0167 9│ paperback │ 224 pag.│ ca. €17,90│verschijnt 05-09-2013│verschijnt ook als e-book

Voorpublicatie IJsbrood - Owen Donkers

Op 22 augustus 2013 verschijnt bij uitgeverij Thomas Rap IJsbrood, de nieuwe roman van Owen Donkers.

‘Mijn moeder verdween op een maandag, twee dagen nadat ik wakker was geworden doordat ze gillend door onze straat rende. Of eigenlijk anderhalve dag daarna. Zaterdagavond was ik wakker geworden, maandagmiddag was ze weg.’

De elf jaar jonge hoofdpersoon van IJsbrood kan maar geen vat krijgen op wat er met zijn moeder is gebeurd – en dat terwijl hij over twee weken moet dammen om het Nederlands kampioenschap. Zijn zus weet zeker dat het scheiden gaat worden, maar vader zwijgt intussen in alle toonaarden. Terwijl de dag van de grote wedstrijd nadert, wordt langzaam meer duidelijk over het tragische lot van moeder. IJsbrood is een kleine, maar trefzekere roman over hoe moeilijk het soms is het grotemensenleven te begrijpen.

‘Owen Donkers kan verdomd goed schrijven.’ – Peter Buwalda

Owen Donkers (1977) studeerde in Groningen en woonde enkele jaren in Frankrijk en de Verenigde Staten. Hij publiceerde eerder de romans Julien en Calippo cola, die opvielen door hun geraffineerde stijl en thematiek.

ISBN 978 94 004 0396 3│ gebonden │ 112 pag.│ ca. €12,90│verschijnt 22-08-2013│omslagontwerp Ron van Roon | E-book 978 94 004 0007 8

Voorpublicatie Stern - Thomas Heerma van Voss

Op 04 april 2013 verschijnt bij uitgeverij Thomas Rap Stern, de nieuwe roman van Thomas Heerma van Voss.

Hugo Stern is een toegewijde basisschoolleraar. Met zijn vrouw Merel en hun achttienjarige zoon Bram leidt hij een aangenaam leven in Amsterdam-Zuid. Maar als hij onverwacht met vervroegd pensioen wordt gestuurd neemt zijn leven onvoorziene wendingen.

In een heldere, zelfbewuste stijl leidt Thomas Heerma van Voss de lezer door het leven van zijn hoofdpersoon, een man die nooit iets verkeerd deed. Het resultaat is een gelaagde roman waarin de jonge schrijver heden en verleden van zijn hoofdpersoon op een intelligente manier door elkaar weeft, en steeds duidelijker blijkt hoe nauw de twee met elkaar verbonden zijn.

Thomas Heerma van Voss (Amsterdam, 1990) studeert Nederlands aan de Universiteit van Amsterdam. In 2009 verscheen zijn debuutroman De Allestafel. Verhalen, interviews en artikelen van zijn hand verschenen in onder meer Vrij Nederland, nrc.next, Tirade, Passionate en De Gids. Stern is zijn tweede boek.

De pers over De Allestafel:

‘Wonderkinderen, ze bestaan nog.’ – HP/De Tijd

‘Deze jongen demonstreert zijn talent door de lezer aan zijn boek gekluisterd te houden.’ – Arie Storm, Het Parool


ISBN 978 94 004 0036 8 │ paperback │224 pag.│ ca. €16,90│verschijnt 04-04-2013
Auteursfoto: Tessa Posthuma de Boer

Voorpublicatie Zalig uiteinde - Viktor Frölke

Op 28 februari 2013 verschijnt bij Uitgeverij Thomas Rap Zalig uiteinde.
De nieuwe tegendraadse roman van Viktor Frölke over de ontdekking van de lust, de liefde en het leven.


Schimmen, skoepen, wringen, kitsen, mollen, tokkelen. Welkom in het wonderlijke universum van Olaf Huncke: huisartsenzoon, enfant terrible en hoofdpersoon van Viktor Frölkes langverwachte roman Zalig uiteinde. Dirigent wil Olaf worden, en mocht dat niet lukken, dan toch minstens dichter. Samen met zijn vriend Ferdinand tast hij de grenzen van het toelaatbare af. ‘Kijken wat er gebeurt’ is zijn levensmotto. Intussen is Olaf hopeloos verliefd op Céline, Ferdinands duistere zus, die echter gevoeliger blijkt voor de charmes van Olafs oudste broer – niet in de laatste plaats vanwege diens Citroën DS Décapotable.

Zalig uiteinde is een aaneenschakeling van pijnlijk-komische scènes uit het leven van Olaf Huncke. Met zijn gewaagde thematiek en onnavolgbare stijl zuigt Viktor Frölke je mee in het verhaal van zijn jonge held.

‘Geestig en ontroerend. Viktor Frölke houdt je vanaf de eerste pagina in zijn greep, en laat je daarna niet meer los. Nog gekitst? Zalig uiteinde geeft het antwoord.’ – Herman Koch

‘De stem van de hoofdpersoon van Zalig uiteinde is zo overtuigend, dat je je in zijn strijd tegen de rest van de wereld onmiddellijk aan zijn zijde schaart.’ – Rob van Essen


Viktor Frölke (Eindhoven, 1967) studeerde filosofie in Amsterdam. Van 1996 tot 2005 was hij correspondent en columnist voor Het Parool, Elsevier en NRC Handelsblad in New York. Frölkes romandebuut FAKE (2008) werd lovend ontvangen in Nederland en Vlaanderen. Zalig uiteinde is zijn tweede roman.

ISBN 978 94 004 0145 7│ paperback met flappen│ca. 256 pag.│ ca. €18,90│verschijnt 28-02-2013

Download een leesfragment van Zalig uiteinde, de nieuwe roman van Viktor Frölke:

Voorpublicatie En het regende brood - Stefan van Dierendonck

Op een ochtend wordt pater Johannes Beckers gesommeerd zich te vervoegen bij de abt van zijn klooster. Op diens bureau treft hij een verhuisdoos aan met daarin de geestelijke nalatenschap van Clemens Driessen, een voormalige leerling die onder schimmige omstandigheden om het leven is gekomen. Beckers trekt zich terug in zijn kloostercel om het leven van de jonge priester op schrift te stellen. Het schrijven biedt de pater aanvankelijk verlossing, maar al snel verliest hij de grip op zijn hoofdpersonage en daarmee ook op zijn eigen geest. Heeft Beckers destijds wel het uiterste gedaan om Clemens bij te staan? Tijdens zijn opleiding worstelde de jonge priester al met de katholieke leer, en zijn lichaam met een glutenallergie die hem deelname aan het Heilig Avondmaal onmogelijk maakte.

Met En het regende brood schreef debutant Stefan van Dierendonck een aangrijpende (deels autobiografische) roman waarin hij de grenzen van de katholieke kerk verkent.

Stefan van Dierendonck (1972) diende op achtjarige leeftijd als misdienaar in een Brabantse kerk, later ging hij naar het seminarie in Den Bosch. Inmiddels heeft hij afscheid genomen van een priesterlijk bestaan, en leidt hij een seculier leven.

‘Stefan van Dierendonck maakte grote indruk op mij met dit aangrijpende, autobiografische boek. Het onthutsende verhaal van deze jonge, bevlogen priester is verrassend goed geschreven en maakt duidelijk dat er ook buiten de katholieke kerk een stralende toekomst voor hem is weggelegd. Een toekomst als schrijver.’ – Jan Siebelink

En het regende brood verschijnt op 20 september 2012.

ISBN 978 90 6005 976 0│paperback│256 pag.│ca. €18,90 │© auteursfoto: Keke Keukelaar

Download een leesfragment van En het regende brood, de debuutroman van Stefan van Dierendonck:

Eenzaamheid

Voorpublicatie Eenzaamheid - Víctor Català

Ruim honderd jaar geleden publiceerde Caterina Albert onder het mannelijke pseudoniem Víctor Català de roman Eenzaamheid. Dit boek wordt beschouwd als de belangrijkste Catalaanse roman van vóór de Spaanse Burgeroorlog.

Eenzaamheid vertelt het tragische verhaal van een jonge vrouw die geheel is overgeleverd aan een leven in afzondering. Tegen de tijdgeest in besluit zij op een dag haar man te verlaten en het heft in eigen handen te nemen. Deze prachtige roman werd de afgelopen jaren in verschillende landen herontdekt en verschijnt nu eindelijk in een Nederlandse vertaling.

Eenzaamheid verschijnt op 25 augustus 2011.

Download een leesfragment van Eenzaamheid, de roman van Víctor Català: