Nieuwsoverzicht
16 juli 2014

De Wadden van Mathijs Deen op longlist Jan Wolkers Prijs

De Wadden van Mathijs Deen staat op de longlist van de Jan Wolkers Prijs.

De beste twintig Nederlandse natuurboeken staan op de longlist van de Jan Wolkers Prijs. Bijna honderd boeken die verschenen tussen 1 juni 2013 en 1 juni 2014 zijn voor de prijs ingezonden. Het aanbod was zeer divers: van encyclopedie tot kinderboek, van poëzie tot historie, van roman tot veldgids. Die variatie komt op de longlist tot uitdrukking, alle titels vindt u onderaan dit bericht.

De Jan Wolkers prijs is een initiatief van Vroege Vogels, het Wereld Natuur Fonds en de Volkskrant. Het is de tweede keer dat de prijs wordt uitgereikt, in 2013 won het boek ‘Spinder’ van Simon van der Geest.

Juist in een land waar niet heel veel natuur meer is, maar dat wel een grote culturele traditie en verbondenheid heeft met de natuur is behoefte aan gepassioneerde groene boeken. De naam ‘Jan Wolkers Prijs’ geeft bovendien aan dat humor en wat dwarsigheid kunnen meewegen in de beoordeling.

De prijs bestaat uit een geldbedrag van 5.000 euro en een originele tekening van de winnaar, gemaakt door Siegfried Woldhek. De keus voor de naam Jan Wolkers Prijs was eenvoudig: in al het werk van Wolkers kom je natuur tegen: in zijn boeken, beeldende kunst en in zijn tuin op Texel, waar hij als televisiemaker prachtig over planten en dieren sprak. De organisatoren vinden het een eer dat Karina Wolkers het idee voor de prijs omarmde: “Het klinkt mooi hè, de Jan Wolkers Prijs. Nou was Jan wat ambivalent wat prijzen betreft, maar deze zou hij heel mooi hebben gevonden.”

De jury bestaat uit Johan van de Gronden (directeur Wereld Natuur Fonds), Karina Wolkers, Jean-Pierre Geelen (de Volkskrant) en Joost Huijsing (eindredacteur Vroege Vogels).

De Wadden

De Wadden
Aantal pagina's
336
Uitvoering
Mid-price

De auteur

Mathijs Deen
Mathijs Deen (1962) is schrijver en radiomaker. Hij maakt documentaires voor VPRO Radio. Zijn verhalenbundel Brutus heeft honger werd genomineerd voor de AKO Literatuurprijs. In 2013 publiceerde hij het alom geprezen De Wadden, waarvan 25.000 exemplaren zijn verkocht. In 2016 verscheen een heruitgave van zijn roman Onder de mensen;...Meer over de auteur