Nieuwsoverzicht
11 mei 2017

Yasmina Aboutaleb schrijft boek over ‘De Marokkaan’ in Nederland

Uitgeverij Thomas Rap heeft in de week van 8 mei 2017 met Yasmina Aboutaleb een overeenkomst gesloten voor het publiceren van een boek over de Marokkaanse gemeenschap in Nederland. Het boek zal naar verwachting in het najaar van 2019 verschijnen.

Marokkanen zijn hot. Ze domineren het nieuws, de talkshows, de Nederlandse hiphop. Altijd gaat het weer over die Marokkanen en dan vaak in de zin dat sommige Nederlanders vinden dat er minder, minder, minder van moeten zijn. De Marokkaan lijkt een label geworden voor alles wat problematisch, overlast gevend en radicaal is. En dat terwijl ‘De Marokkaan’ niet bestaat.

De hoogste tijd dus voor een boek over Marokkanen. Want als de Marokkaan niet bestaat, wie is het dan wel? In dit literaire non-fictieboek doet Yasmina Aboutaleb een poging daar een antwoord op de geven. Of eigenlijk: tien antwoorden. Twee jaar lang volgt Aboutaleb tien mensen om een inkijkje te geven in de duizelingwekkende diversiteit binnen deze bevolkingsgroep. Want, ja, ze zijn allemaal Marokkaans, maar daar houdt de overeenkomst vaak wel zo’n beetje op.

Yasmina Aboutaleb (1986) is freelancejournalist en columnist. Sinds september 2015 schrijft ze wekelijks een column in Het Parool. Verder publiceert ze in onder meer NRC Handelsblad, Vrij Nederland en OneWorld Magazine. In oktober van 2016 verscheen Dit maak je nooit meer mee, een bundeling van Aboutalebs columns uit Het Parool. Voorheen werkte ze bij NRC Handelsblad en nrc.next als algemeen verslaggever en Amsterdam-correspondent.