Y is for Yes
Uit Jij bent het beste wat jou ooit is overkomen van Buffi Duberman
Ik zeg graag ‘ja’.
En ook ‘yes’.
They are some of my favorite words.
En daarom zeg ik ze niet vaak.
Elke keer als ik ‘ja’ zeg, meen ik dat ook echt.
Ik ben heel selectief in tegen wie en wat ik ‘ja’ zeg.
Je weet net zo goed als ik dat onze tijd op deze planeet beperkt is.
Als je eenmaal je tijd in iets investeert is die tijd weg.
En die tijd krijg je nooit meer terug.
Dus ik ben heel voorzichtig met wie en wat ik in zee ga, maar als ik dat eenmaal doe, dan ga ik er helemaal voor.
Duizend procent.
Elke ‘ja’ die ik geef is een volmondig ‘ja’.
Maar ik hou er ook van om ‘nee’ te zeggen.
Er zijn zoveel mensen die geen ‘nee’ kunnen zeggen tegen dingen. En tegen andere mensen.
Ze zeggen ‘ja’ omdat ze het gevoel hebben dat het moet of omdat het nodig is.
Ze zijn er bang voor om een grens te stellen en ‘nee’ te zeggen.
Bang dat ze kil, niet behulpzaam of onaardig overkomen.
Onthoud één ding.
Every ‘no’ you say to someone else is a ‘yes’ for yourself.
Hou in de gaten wat voor jou goed voelt.
Leer de grenzen kennen van je energie.
En respecteer die.
Als jij een ja-jodelaar bent (ja, dat heb ik net pas verzonnen, leuk, toch?), dan ben je niet de enige. Er zijn veel redenen waarom mensen in de yes-trap trappen. Ze willen confrontaties vermijden en alles soepel laten verlopen op het werk en in hun sociale leven. Ze willen mensen waarschijnlijk pleasen (vaak ten koste van zichzelf) en voelen zich verantwoordelijk voor het geluk van anderen, dat ze tevreden zijn of het naar hun zin hebben. Ze kunnen last hebben van FOMO (Fear Of Missing Out) en zijn altijd op zoek naar actie, ook al genieten ze daar niet van. Sommige jaknikkers hebben het misschien liever heel druk en hebben het gevoel dat hun waarde verbonden is aan een volle agenda. Busy does not mean better.
Zo was ik zelf, om eerlijk te zijn, jaren geleden. Ik had een Filofax (nooit van gehoord? Ask your grandma) en aan het einde van elke maand keek ik in mijn kleine ringbandboekje hoe mijn volgende maand eruitzag. Als ik niet elk weekend ten minste drie sociale afspraken had, voelde ik me een sukkel. A lonely loser. Nu kan ik gelukkig zeggen dat mijn sociale leven lang niet zo druk meer is, maar wel veel zinvoller. Mijn echte vrienden zijn, ook al zie ik ze niet zo vaak, veel langer meegegaan dan die Filofax.
Laten we het eens hebben over de waarde van ‘nee’. Voor mij is ‘nee’ een vorm van zelfzorg. Als je iets toezegt, kan dat een direct effect hebben op je energie. Kies dus goed. Grenzen stellen kan een uitdaging zijn, vooral als je dit niet van nature hebt meegekregen.
Door ‘nee’ te zeggen heb je meer tijd om andere dingen te doen en andere mensen te zien. Je hoeft niet naar elk feest of evenement te gaan, zeker niet als je weinig energie hebt. Door ‘nee’ te zeggen krijg je de kans om uit te rusten en weer op te laden, zodat je op het volgende evenement in het middelpunt van de belangstelling kunt staan en met een brede glimlach en oprecht enthousiasme richting de vergaderzaal, club, of bingohal kunt dansen.
Dus hoe stellen we gezonde grenzen en hoe gaan we het beste om met ons Nieuwe Nee? Begin na te denken over wat echt belangrijk voor je is en waar je de grens wilt trekken bij verschillende aspecten in je leven. Denk aan werk, relaties en persoonlijke situaties. Van wie of wat raak je uitgeput? Wie trekt je verder weg van vrijheid en vreugde, in plaats van je er dichterbij te brengen? Wat je werk betreft, onthoud dat niet iedereen zijn ware ik laat zien. Wat je ziet is niet altijd wie ze zijn, vrij en oprecht. Ik weet wel dat Phil van de boekhouding misschien er niet echt uitziet als Brad Pitt, maar als je hem naar alle songfestivalwinnaars zou vragen dan zou je versteld staan van hoeveel hij weet, en hoeveel passie en humor hij heeft – and don’t get me started on his fabulous dance moves! Helaas vragen mensen Phil alleen om spreadsheets. They are missing out, en ze hebben geen idee.
Je kunt je ‘nee’-reis beginnen door ‘nee’ te zeggen tegen verzoekjes of situaties die niet van groot belang zijn. Gewoon even om je tiny toe in het heerlijke water van ‘nee, dank je’ te dompelen, gewoon even om te zien hoe het voelt. Vergeet niet vriendelijk te zijn als je iets weigert en als je zegt waarom het je nu niet lukt of niet uitkomt, dan zullen anderen sneller begrijpen waarom je dit besluit neemt.
Probeer van tevoren grenzen te stellen, zodat anderen weten wanneer je beschikbaar bent en wanneer niet. Een van mijn cliënten bleef klagen dat zijn collega’s hem in het weekend sms’ten. Ik vroeg hem of hij ooit tegen hen had gezegd dat niet te doen, en te vertellen wanneer hij wel en niet beschikbaar was. ‘O, daar heb ik nooit over nagedacht. Ik nam gewoon aan dat ze het wisten.’ Bingo.
Als het goed voelt, kun je met een alternatief komen. Bijvoorbeeld dat je geen telefoontjes wilt aannemen na vijven, maar dat je de volgende ochtend vroeg wel beschikbaar bent. Bedenk waar je grenzen liggen. Verzin eventueel andere opties die je als alternatief kunt aanbieden.
Drop the guilt. Ik weet dat het moeilijk is om ‘nee’ te zeggen, vooral als iedereen een ‘ja’ van je verwacht (omdat ze altijd een ‘ja’ hebben gekregen). Maar voel je niet slecht als je voor jezelf opkomt. Het is niet jouw taak om altijd aan ieders behoeften of verwachtingen te voldoen. You can’t make everybody happy. You are not Nutella.
Wat gebeurt er als je een ‘nee’ krijgt in plaats van er een te geven? Easy. Als je een ‘nee’ krijgt, vat het dan niet te persoonlijk op. De persoon die hem uitspreekt komt gewoon voor zichzelf op. Fijn, toch? Het heeft waarschijnlijk helemaal niets met jou te maken, dus reageer alsjeblieft niet te emotioneel. Feel free to ask questions about their ‘no’.
En wist je dat er eigenlijk woorden ontbreken bij het woord ‘no? Wat mij betreft is ‘no’ gewoon een afkorting van ‘no…t right now’. Een ‘nee’ voor nu is geen ‘nee’ voor altijd. Soms zegt een cliënt ‘nee’ tegen een coachingvoorstel van mij (zelfs na aanmelding, intakegesprek, etc.). Ik vat dat nooit persoonlijk op, want soms zijn we niet de juiste match. And that’s okay. Soms is het gewoon niet het juiste moment en dan nemen ze weer contact met me op als de tijd rijp is. Een ‘nee’ hoeft niet permanent te zijn.
Oefening
Let’s take a walk in our New No Shoes. Als je voor een keuze staat, denk dan aan deze drie vragen:
‘Als ik “ja” zeg, ga ik me dan niet concentreren op iets wat eigenlijk belangrijker is?’
‘Als ik “ja” zeg, raak ik dan nog vermoeider of gefrustreerder?’
‘Als ik “ja” zeg, doe ik dat dan om teleurstelling of confrontatie te vermijden?’
Deze drie eenvoudige vragen helpen ons om te beslissen wanneer het eigenlijk tijd is om ‘nee’ te zeggen.
Oefen gerust. Oefen waar en wanneer je ‘nee’ wilt zeggen. Welke situaties komen eraan waarvan je nu al weet dat je ‘nee’ moet zeggen? En welke aanpak werkt het beste voor deze situaties? Misschien wil je eerst iets positiefs of vriendelijks zeggen, en het vervolgens voorzichtig brengen. Misschien is meteen ter zake komen de beste aanpak. Schrijf alles op zodat je goed beslagen ten ijs komt.Preparation will help you feel more comfortable when you’re serving up a slice of No Cake.
Denk ook even na over de laatste keer dat je ‘ja’ zei en er spijt van kreeg. Waarom deed je dat? Was het het waard? Schrijf deze ervaring op zodat je die kunt onthouden en ernaar kunt teruggrijpen als je weer in de verleiding komt ‘ja’ te knikken. Neem de tijd om deze nieuwe en belangrijke spier te ontwikkelen en voel je nooit schuldig als je voor jezelf opkomt en duidelijke en eerlijke grenzen stelt. Make every ‘yes’ count.