7 vragen aan JP
In onze maandelijkse rubriek ‘7 vragen aan’ voelen we een auteur aan de tand of zijn of haar boek. Deze maand: JP Pellemans. Je zag hem deze week al voorbijkomen als gast bij De avondshow met Arjan Lubach of je kent hem misschien als the voice of Lingo: JP Pellemans. In zijn boek Het ABC van JP neemt hij je mee op een avontuurlijke reis door de wereld van taal.
- Het ABC van JP is je eerste boek. Hoe vond je de ervaring van het schrijven van een boek? Was het wat je ervan had verwacht?
De eerste weken waren verschrikkelijk. Ik zat volledig verkrampt te werken, typte in de ochtend één letter en haalde die in de avond weer van m’n scherm. Na een paar weken had ik een eerste pannenkoekje gebakken dat ik wel durfde te serveren. Ik liet mijn vriend de tien pagina’s lezen die ik geschreven had, maar was doodsbang voor zijn reactie. Hij is nogal direct namelijk. Ik ging dus boven zitten, terwijl hij beneden in de keuken zijn leesbril opzette om mijn stukje tekst te gaan lezen. Na een paar minuten hoorde ik beneden een klein gniffeltje. Dat kleine binnenpretje gaf me zoveel moed dat ik doorgezet heb. - Je boek gaat over taal en daar weet jij álles van. Maakte dit het schrijven van het boek makkelijker of juist moeilijker?
Ik dácht veel van taal te weten en daarom dácht ik dus ook dat ik het boek wel snel zou schrijven. Hoe moeilijk kon het zijn? Nou, hartstikke moeilijk! Tijdens het schrijven kwam ik tot zoveel grote en kleine taal-ontdekkingen dat ik de feiten en weetjes die ik al jaaaren vertelde echt in een ander daglicht ging zien. En dus ook anders moest opschrijven. - Voor wie heb je dit boek geschreven? Kan iedereen er iets van opsteken?
Het is een cliché, maar taal verbindt ons allemaal. Ik hoop dat heel veel mensen het boek gaan lezen, want opsteken doe je er altijd wel wat van. Voor hen heb ik het dus geschreven, heel veel mensen die zin hebben verrast te worden over hun eigen taal. - Je bent bekend als ‘de stem’ van Lingo, waar geen gezicht aan verbonden zit. Als auteur is dat anders. Vind je dat spannend of kijk je er juist naar uit?
Ik ben nu bijna 20 jaar ‘de stem’ van Lingo. Dat was een ontzettend leuke periode van bekend zijn en toch ook weer helemaal niet. Maar ik had geen zin om met een bivakmuts of een integraalhelm voor m’n gezicht te praten over Het ABC van JP. Daarom heb ik besloten de anonimiteit af te werpen en me voortaan te laten zien. En horen natuurlijk😉 - Het ABC van JP bevat strips van Ype Driessen. Hoe is die samenwerking tot stand gekomen?
Ype heeft ooit meegedaan aan Lingo, zo hebben we elkaar ontmoet. Later kwamen we elkaar tegen tijdens het uitgaan, ik herinner me levendig en tegelijk vagelijk een ontmoeting tijdens Milkshake. Later zijn we een kantoor gaan delen. Ik ging een boek schrijven waarna Ype tot mijn grote vreugde voorstelde de fotostrips bij het boek te maken. Dat was ook het punt dat ik besloot voortaan de wereld mijn gezicht te laten zien. Weggephotoshopt worden in een fotostrip zou wat mal zijn. - Ben je door de research die je hebt gedaan voor het boek nog achter leuke nieuwe feitjes gekomen over de Nederlandse taal?
Ja, heel veel! Een voorbeeld is de vorm ‘hij/zij/die wilt’ zoals Gen-Z’ers die zo vaak gebruiken. Ik dacht altijd dat dat luiigheid was van hen, een vorm van talige quiet quitting. Niets is minder waar: Gen-Z-ers plaatsen de -t achter de derde persoon van ‘willen’ omdat ze denken dat dat goed is. We doen het immers ook bij ‘loopt’ en ’vraagt’. Ze doen het dus zo goed dat het fout is. Een heerlijke vorm van hypercorrectie. - Heb je een favoriet Nederlands woord? Zo ja: welk woord is dat?
O.E.N.A.U. Dat is een tweevingerige luiaard. Slimme Lingo-kandidaten spellen dat woord om te testen hoeveel klinkers er in de uiteindelijke oplossing zitten.