Journalist Christel Don schrijft boek over afstandsmoeders

Deze week tekende Christel Don bij Uitgeverij Thomas Rap het contract voor haar boek Afstandsmoeders, waarin zij de verhalen optekent van vrouwen die in de periode tussen 1956 en 1984 hun kind afstonden ter adoptie. Afstandsmoeders zal begin 2021 verschijnen.

Getraumatiseerde moeders die zoeken naar hun kind, kinderen die rouwen om de gemiste tijd met hun biologische moeder, herinneringen aan vernederingen, de last van het leven met een groot geheim – het zijn de ingrijpende gevolgen van de adoptiewet die in 1956 van kracht werd.

In september 2019 stelde de overheid een onderzoek in naar adoptie van Nederlandse kinderen, die vaak onder druk werden afgestaan door hun moeder. Het boek van Christel Don zal een tiental portretten bevatten van moeders die in de genoemde periode afstand deden van hun kind, en zo de persoonlijke verhalen achter de feiten en de cijfers optekenen.

Christel Don: ‘De verhalen van afstandsmoeders raken me diep. Het is opmerkelijk dat dit donkere hoofdstuk uit de Nederlandse geschiedenis nog steeds relatief onbekend is, laat staan dat mensen weten dat het om zo’n grote groep vrouwen en kinderen gaat. Ik hoop dat dit boek eraan bijdraagt de stilte en onbekendheid rond deze pijnlijke kwestie blijvend te doorbreken en dat het zorgt voor meer begrip en erkenning van het verdriet dat deze vrouwen al zo lang meedragen.’

Catharina Schilder, redacteur: ‘Wij zijn heel blij dat de ervaren journalist Christel Don zich over dit belangrijke onderwerp wil buigen. De vrouwen, die vaak lang hebben moeten zwijgen, krijgen op deze manier werkelijk de ruimte hun verhaal te vertellen. In hun verhalen zullen die van talloze andere moeders, vaders en kinderen meeklinken.’

Voor haar boek is Christel Don op zoek naar vrouwen die, al dan niet anoniem, hun verhaal willen delen. Reacties zijn welkom via christeldon@me.com.

Christel Don (1984) is freelancejournalist, en onder meer verbonden aan NRC Handelsblad. Ze studeerde psychologie, humanistiek en journalistiek en schrijft over leven, werk en technologie. Afstandsmoeders is haar debuut.