Peter Giesen
Peter Giesen, die zijn loopbaan in de journalistiek begon met een studie geschiedenis in Utrecht, neemt in de zomer van 2018 afscheid van Parijs, waar hij vier jaar lang als correspondent voor de Volkskrant verbleef.
Eerst sneuvelt de diesel- en dan de benzinemotor, want in het komende decennium stappen alle grote autoproducenten over op elektrische aandrijving. En dan is er die andere grote verandering: binnen afzienbare tijd geeft de mens het stuur uit handen en worden onze auto’s door computers bestuurd. Daarmee komt er een einde aan een tijdperk, het tijdperk van de automobiel zoals wij die kennen.
Journalist en historicus Peter Giesen tekende bij Uitgeverij Thomas Rap een contract voor een boek over het tijdperk van de automobiel. Hierin beschrijft hij hoe de auto de wereld veroverde en hoe die wereld daardoor veranderde. Hoe drong de auto door in ons dagelijks leven en hoe belangrijk werd die vierwieler voor ons werk en onze vrije tijd? Wat voor invloed had de opkomst van de auto voor de economie, het milieu, de samenleving en de beeldende kunst?
Van de pioniers, de rijke avonturiers die per automobiel wereldreizen maakten en levensgevaarlijke races hielden, tot de in gele hesjes gestoken arbeiders die in opstand kwamen tegen de verhoging van de dieselprijs, Peter Giesen schrijft een complete cultuurgeschiedenis van de automobiel.
Peter Giesen studeerde geschiedenis in Utrecht, waarna zijn loopbaan in de journalistiek begon. Vijf jaar lang verbleef hij in Parijs, waar hij werkzaam was als correspondent voor de Volkskrant. Zijn boek Retour de France werd genomineerd voor zowel de M.J. Brusseprijs als de Bob den Uylprijs.