Matthijs de Ligt

Van FC Abcoude naar Ajax, Oranje en Juventus

Het verhaal van een supertalent

E-book:
9,99
Matthijs de Ligt

Synopsis

Samenvatting

In 2019 maakte Matthijs de Ligt op negentienjarige leeftijd de overstap van Ajax naar Juventus. Een jongensdroom die uitkwam. De topclub uit Turijn betaalde een transfersom van 75 miljoen euro, waarmee De Ligt de duurste verdediger uit de geschiedenis van het Italiaanse clubvoetbal werd. Op dat moment had hij al in de Eredivisie, de KNVB Beker, de Jupiler League, de Eredivisie Onder 19, de UEFA Youth League met Oranje Onder 19 en in het Nederlands Elftal gespeeld en meerdere prijzen gewonnen als meest talentvolle speler, waaronder de Golden Boy en de Kopa Trophy. Hij was de jongste voetballer in Oranje sinds de jaren dertig en de allerjongste ooit in een Europese finale. Niet voor niets wordt Matthijs de Ligt beschouwd als een van de meest veelbelovende spelers van ons land. Journalisten Luca Caioli en Edwin Krijgsman volgden het pad van Matthijs de Ligt van het gras van FC Abcoude, waar hij zijn voetbalcarrière ooit begon, via de ArenA en Oranje naar de velden van Turijn. Het verhaal van het jonge supertalent, vol successen en tegenslagen.

Specificaties

ISBN: 9789400407077
NUR: 480
Type: E-book
Auteur(s): Luca Caioli, Edwin Krijgsman
Prijs: 9,99
Aantal pagina's: 264
Uitgever: Thomas Rap
Verschijningsdatum: 04-06-2021

Leesfragment

Inleiding

Abcoude ligt maar een stukje weg van de snelweg. Er slingert een drukke hoofdstraat doorheen, halverwege onderbroken door de Hulksbrug, de beweegbare ophaalbrug over het riviertje de Angstel die de twee helften van de dorps‑ kern met elkaar verbindt: aan de ene kant de Hoogstraat en aan de andere kant het Raadhuisplein. Het heeft een klein en gezellig centrum. Aan weerszijden van de straat zijn behoorlijk wat winkels, cafés en eetgelegenheden gevestigd, op de hoek van het Dokter van Doornplein zit een xs Albert Heijn-supermarkt, verderop een filiaal van de Hema.
Van het centrum naar de Piusschool is het een wandelingetje van tien minuten, door een wijk met woonerven en keurig verzorgde tuinen. In de verte naar het westen zie je de eerste hoge gebouwen van Amsterdam-Zuidoost, dat in de loop der decennia langzaam maar zeker dichterbij is geslopen. Van de dorpskern van Abcoude naar de middenstip van de Johan Cruijff ArenA is het niet meer dan zo’n acht kilometer. Het ruikt er al naar voetbal.
‘Voor iedereen!’ zo profileert de Piusschool zich op de eigen site. Het is een van de vier basisscholen in Abcoude en ligt in de wijk Fluitekruid, aan een kant begrensd door de spoorlijn Amsterdam-Utrecht, aan een andere door Sportpark Hollandse Kade. Het één verdieping hoge gebouw heeft vrolijke rood-wit-blauw geverfde raamkozijnen, en ervoor ligt een flink schoolplein met, aldus de site, ‘een junglepad’ en ‘een verkeersplein waar de kleuters kunnen rijden en zelf hun voertuig kunnen tanken of laden’. En verder zijn er nog ‘een buitenklas, een groot klimtoestel, nieuwe duikelrekken, een twisterveld en een voetbalveld’.
‘Hij was slim en kon goed leren.’ Adelheid Nouwen was vele jaren leerkracht op de Piusschool in Abcoude en werd in 2017 directeur. Ze kan zich Matthijs de Ligt na al die tijd nog goed herinneren. ‘Ik heb hem in groep vier en groep acht, het laatste jaar, onder mijn hoede gehad, dus toen hij acht en twaalf was. Er zaten in zijn klas een paar erg drukke jongetjes, maar Matthijs was juist heel rustig, ik heb nooit ook maar iets van gedoe met hem gehad. Het was een heel leuk, gezellig jongetje met veel vriendjes.’
Nouwen heeft in de twintig jaar dat ze in het onderwijs werkzaam is heel wat kinderen voorbij zien komen, maar aan de groep acht waar Matthijs in zat, heeft ze goede herinneringen. ‘Een leuke jaargang. Ze hadden echt een voetbalklas. Hij ging samen met een vriendje, Ruben Hoogenhout, bij Ajax spelen.’

Gerelateerde artikelen