Mitra

Indringend verhaal van een moeder en een verloren dochter

Paperback:
23,50
E-book:
11,99

Synopsis

Samenvatting

Na de executie van haar dochter Mitra, in 1981 in Iran, is Haleh naar Nederland gevlucht, waar ze zich in de decennia erna heeft opgewerkt tot een gerenommeerde academica. Haar leven wordt ruw verstoord wanneer ze het bericht krijgt dat de vrouw die ze verantwoordelijk houdt voor de dood van haar dochter, in Nederland is. Omdat ze de waarheid wil weten, besluit Haleh contact met haar te zoeken. De vrouw blijkt recent, samen met haar eigen dochter, te zijn gevlucht. Hoe nauwer Haleh betrokken raakt bij hun levens, hoe meer ze heen en weer wordt geslingerd tussen twijfels over de ware identiteit van de vrouw en haar eigen wraakgevoelens. Mitra is een indringende roman over een leven dat getekend is door een onontkoombaar verleden. Het beklemmende verhaal van een vrouw die vat tracht te krijgen op de onrechtvaardigheid van haar lot en wanhopig probeert terug te halen wat verloren is.

Specificaties

ISBN: 9789400405400
NUR: 301
Type: Paperback
Auteur(s): Kaweh Modiri
Prijs: 23,50
Aantal pagina's: 304
Uitgever: Thomas Rap
Verschijningsdatum: 12-11-2020

Specificaties

ISBN: 9789400405462
NUR: 301
Type: E-book
Auteur(s): Kaweh Modiri
Prijs: 11,99
Aantal pagina's: 304
Uitgever: Thomas Rap
Verschijningsdatum: 12-11-2020

Leesfragment

Nederland

Als Haleh zich zou laten leiden door haar emoties, dan zouden er onophoudelijk bosbranden woeden, tsunami’s razen, vliegtuigen neerstorten en benzinestations ontploffen. Op tweeënzeventigjarige leeftijd is ze nog even onberekenbaar als toen ze een tiener was en in de straten van Teheran speelde. Ze heeft zich aangeleerd om de plotselinge opwellingen de kop in te drukken, ‘erdoorheen te ademen’, zoals Sylvie, haar personal trainer, het zegt. Ze ademt door alles heen, en toch kan ze de gloeiende kolen voelen in haar onderbuik.

Ze komt eerder dan afgesproken aan bij Archibald in Bussum, een fusionrestaurant met een fenomenale selectie aan jonge, Portugese wijnen uit de Algarve. Zo introduceerde Rob het aan haar. Het is hun plek voor speciale gelegenheden, die hij er zelf bij bedenkt. Zoals de viering van hun eerste zes maanden, de eerste keer dat ze samen naar de film gingen, hun eerste wandeling langs de Loosdrechtse plassen, of de dag dat ze voor het eerst samen op reis gingen naar het Zwarte Woud, waar Haleh die week een lezing hield aan de Universiteit van Freiburg. Met de verbetenheid van een belastinginspecteur houdt hij alles bij. Ze hebben een verstandhouding die tot op heden functioneert, zonder franje, maar ook zonder schadelijke bijwerkingen. Eens in de paar weken brengen ze een avond met elkaar door, vervangt hij een lamp bij haar thuis die ze zelf ook had kunnen vervangen, bespreken ze onrechtmatigheden die hij, immer ijverig, is tegengekomen toen hij op pad was voor zijn werk. Zijn eigenaardige observaties, die een weerspiegeling zijn van zijn innerlijke
dillema’s, amuseren haar. Hij is iemand die zich immer wenst uit te spreken tegen misstanden die zich vlak voor zijn neus afspelen, ook wanneer dat niet raadzaam is. De zaken die Rob ter sprake brengt betreffen veelal jongeren uit andere windstreken, met andere kleuren en talen, maar, correct als hij is, zorgt hij er altijd voor dat minstens drie van zijn tien voorbeelden eigen teelt asocialen betreft.