de Gee

Interview Annemarie de Gee

‘Wat een heerlijk boek. Een roman die stroomt als een rivier; je hoeft je maar te laten meenemen en de rest gaat vanzelf’, aldus Thomas Rosenboom over De winters, de nieuwe roman van Annemarie de Gee. Het boek vertelt het leven van Reik Zwart, een Gelderse timmermanszoon, wiens leven vorm krijgt door een aaneenschakeling van toevalligheden.

Annemarie (rechts) vertelt redacteur Juliët (links) en anonieme hond (onder) waarom ‘De winters’ hét voorjaarsboek van 2022 is:

Waar begon het boek voor jou?
”De winters’ speelt zich grotendeels af in Driel, vlakbij Arnhem. Toen ik dat dorpje eenmaal met behulp van Google maps had gevonden, ging de rest vanzelf. Ik wilde net als Kafka’s Amerika schrijven over een bestaande plek zonder dat ik er zelf geweest was. Dat zou mijn fantasie prikkelen. En dat deed Driel inderdaad. Er was ineens een hoofdpersoon, die op een volstrekt willekeurige plek op aarde was beland. Daar begon het verhaal.’

Wat hoop je dat de lezer uit het boek haalt?
‘Plezier! Soms uitgesteld plezier, want voor echte bevrediging moet je soms een beetje geduld hebben. En het bevrijdende, troostende besef dat onze levens helemaal niet zo bijzonder zijn als we tegenwoordig lijken te denken.’

Vanaf vandaag in de boekhandel! Binnenkort vertelt Annemarie verder in een interview in De Gelderlander en in onze kakelverse nieuwe podcast!

Gerelateerde artikelen