Introductie: Kirsten Dorrestijn

Kirsten Dorrestijn is natuurjournalist. Ze schrijft over Nederlandse dieren en planten voor Trouw, Het Parool en NRC. In 2022 zal haar eerste boek verschijnen bij Thomas Rap, over dieren in Nederland: waar kun je ijsvogels vinden, hoe is het gesteld met de egels en hoe zorgen we ervoor dat hommels vrolijk kunnen blijven rondvliegen? Met illustraties van Herwolt van Doornen.

Bosuil

Uilenkenner Fred Koning loopt door het bos in de Amsterdamse Waterleidingsduinen. Bij een boom met nestkast eraan stopt hij en blokkeert door middel van een lange stok met plankje de ronde ingang. Zijn zoon Henkjan schuift direct daarna geroutineerd een ladder uit en klimt resoluut omhoog. Bovenaan steekt hij zijn hand met handschoen door het gat en voelt. ‘Ja, twee jongen!’, roept hij. Hij neemt moederuil en de kuikens in zijn handen en klautert ermee naar beneden.  

Kirsten Dorrestijn
Fred Koning met bosuiltje

Het zijn bosuilen. Vandaag zullen ze geringd worden. De grijsdonzen jongen liggen met zwarte kraaloogjes op de bosgrond. Ze zijn een dag of twaalf oud en kunnen nog niet vliegen. De bruinbevederde moederuil zit onder Henkjans arm geklemd en kijkt wijs in het rond. Het is de blik die Fred zo mooi vindt aan uilen. ‘De uil is een mysterieus beest, moeilijk te doorgronden’, verklaart hij later.

Gerelateerde artikelen