Mathijs Deen wint Halewijnprijs 2018

Mathijs Deen wint met zijn boek Over oude wegen de Halewijnprijs 2018. Dat werd zondag 31 maart bekendgemaakt tijdens de prijsuitreiking in Roermond. 

Waarom heeft de Europeaan zo’n ambivalente verhouding ten opzichte van de doorgaande routes van zijn continent? Op zoek naar het antwoord op die vraag treedt Mathijs Deen in de voetsporen van ontheemden, struikrovers, pelgrims, gelukzoekers en veroveraars die hun weg hebben gezocht langs de kusten, de rivieren en de wegen van Europa, en vertelt hij hun verhalen. Over oude wegen is een avontuurlijke tocht door Europa en een fascinerende reis door de tijd.

De vertaalrechten van het boek zijn verkocht aan de Duitse uitgeverij Dumont, de Zuid-Koreaanse uitgeverij Solbitkil en de Italiaanse uitgeverij Iperborea.

Mathijs Deen (1962) is schrijver en radiomaker. Hij maakt documentaires voor VPRO Radio. Zijn verhalenbundel Brutus heeft honger werd genomineerd voor de AKO Literatuurprijs. In 2013 publiceerde hij het alom geprezen De Wadden, waarvan 25.000 exemplaren zijn verkocht. In 2016 verscheen een heruitgave van zijn roman Onder de mensen; hiervan verscheen in 2018 de Duitse vertaling. In 2018 verscheen Over oude wegen. Een reis door de geschiedenis van Europa, dat zeer lovend werd ontvangen.

Over de prijs

De Halewijnprijs wordt jaarlijks toegekend aan een literair talent dat, naar de mening van een deskundige jury, op grond van de kwaliteit van haar/zijn verschenen werk extra belangstelling verdient. De prijs bestaat uit een geldbedrag van € 1500,- en een kleinplastiek in brons van de kunstenaar Dick van Wijk.

De Halewijnprijs is een landelijke literatuurprijs die al jarenlang vanwege zijn unieke doelstelling en werkwijze goede bekendheid geniet in het Nederlandstalig literaire landschap tot over de grens met Vlaanderen. Anders dan bij veel literaire prijzen speuren de juryleden het gehele jaar door zelfstandig en onafhankelijk van elkaar naar auteurs die meer aandacht verdienen. Er kan dus niet, zoals bij andere literaire prijzen, werk worden ingezonden. In hun zoektocht beperken de juryleden zich niet tot auteurs van bijvoorbeeld een bepaalde leeftijd, geslacht, afkomst of bevlogenheid; noch tot beoefenaars van een bepaald literair genre als proza, poëzie, drama, jeugdliteratuur, non-fictie etc. – dan wel gekozen thematiek, jaar van uitgave of op dat moment populaire onderwerpen. Schrijvers van alle soorten literatuur komen in aanmerking. De enige beperking is hierin gelegen dat het gaat om auteurs van oorspronkelijk Nederlandstalig werk, die al wel voorbij hun debuut zijn. De Halewijnprijs is een auteursprijs.

Gerelateerde artikelen