Als ik God was

werd alles beter

Een hele dikke verzameling columns

Paperback:
17,99
E-book:
8,99

Synopsis

Samenvatting

Ooit zei een keurige dame tegen Youp: ‘Ik haat u,’ waarop hij antwoordde: ‘Dat hoopte ik al.’ Hetzelfde antwoord gaf hij trouwens aan het meisje dat hem vertelde hoe leuk ze hem vond. Kortom: het zal hem jeuken wat men precies van hem vindt. Youp schrijft, praat en speelt. En velen genieten van zijn scherpe pen en botte humor. En verder? Verder is hij alweer aan het schrijven aan een volgend boek.
Youp van ’t Hek staat al vier decennia voor uitverkochte zalen en is de auteur van talloze bestsellers. Zijn stukjes in de zaterdagse NRC worden wekelijks door minimaal een miljoen mensen gelezen. En de cabaretier gaat rustig door. Van week naar week, van boek naar boek en van programma naar programma. Als ik god was werd alles beter is een selectie uit de bundels Hart, IJdel onkruid, Stormschade, Lonely at the top en In corontaine . De samenstelling is van de hand van Marga Deutekom, jarenlang zijn vaste redacteur bij de uitgeverij.

Specificaties

ISBN: 9789400407893
NUR: 301
Type: Paperback
Auteur(s): Youp van 't Hek
Prijs: 17,99
Aantal pagina's: 420
Uitgever: Thomas Rap
Verschijningsdatum: 25-02-2021

Specificaties

ISBN: 9789400407909
NUR: 301
Type: E-book
Auteur(s): Youp van 't Hek
Prijs: 8,99
Aantal pagina's: 420
Uitgever: Thomas Rap
Verschijningsdatum: 25-02-2021

Leesfragment

Voorwoord

 

De wereld is ziek. Doodziek. En dat is de wereld al zo lang ik leef. Men heeft honger, voert oorlog, is te rijk of te arm en velen zijn ontevreden. Ontevreden omdat ze inderdaad te arm zijn. Of niet rijk genoeg. Er is meer onvrede dan vrede. Tachtig miljoen mensen zijn op de vlucht. Polen smelten, bossen branden, werelddelen drogen uit. Ik constateer dit dagelijks op een veel te grote televisie in een comfortabel huis in een redelijk functionerende democratie. Ik weet het. Door er wekelijks over te schrijven probeer ik mensen zachtjes wakker te schudden. Via een gulle lach of een zilte traan. Meestal is het niet meer dan dat. Een stukje in de zaterdagkrant. Op de Achterpagina van NRC Handelsblad. Al meer dan dertig jaar doe ik dat met groot plezier.
Aan het eind van de zomer verschijnen de columns in een boekje. En na een paar jaar maakt mijn goede vriendin en voormalig redacteur Marga Deutekom uit die boekjes een selectie. Waar ik me niet mee bemoei, maar waar ik het eigenlijk altijd mee eens ben.

Als ik God was werd alles beter. Dan werd er niemand ziek, ging er niemand dood en was er nergens oorlog en honger. Een utopische wens. Volgens mij is de titel een behoorlijk universele gedachte. Maar niemand van ons is God. Dus wordt het niet beter. En God zelf bakt er eerlijk gezegd ook niet veel van.

De grondtoon van dit boek is: niks is waar en zelfs dat is niet waar. Ook de woorden van de columnist zelf niet? Klopt. U heeft het helemaal begrepen.

Gerelateerde artikelen